Find us on Facebook
Skype An's Angels

Voor de meest actuele informatie, extra foto's en meer speciale video's kunt ook onze Facebook pagina bezoeken. For the latest information, additional photos and many more special videos you can also visit our Facebook page.
Er is een grote collectie chihuahua video's van An's Angels op ons Youtube kanaal, met 2,1 miljoen Youtube views en 5.050 abonnees. A large collection of videos of An's Angels Chihuahuas on our Youtube channel, with 2.1 million Youtube views and 5.050 subscribers.
Ziekte van Weil bij honden - Leptospirose
Leptospirose (die ook wel de lepto, rattenziekte, melkerskoorts, modderkoorts of moeraskoorts wordt genoemd) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door ten minste vier verschillende soorten Leptospira-bacteriën. Er zijn meer dan 20 verschillende types die honden mogelijk ziek kunnen maken. Het is een bacteriële ziekte die veel dieren kan infecteren. Het komt zelden voor bij katten, maar komt vaker voor bij honden. Als een hond eenmaal is blootgesteld aan lepto, is het belangrijk om te weten dat dit niet betekent dat hij ziek wordt. Sterker nog, veel honden vertonen zelfs helemaal geen symptomen.

Leptospirose is een zoönose, dit is een infectieziekte, wat wil zeggen dat het van dier op mens kan worden overgedragen. Vaak zijn knaagdieren degene die de ziekte overdragen en vooral bruine ratten staan in Nederland bekend voor het overdragen van de ziekte. Maar naast zijn ratten zijn ook varkens, wasberen, vee, vossen, stinkdieren de dragers van de leptospirose. De dieren kunnen de bacterie bij zich dragen en via hun urine kan de bacterie in aarde, riool en sloten en plassen (zwemwater) terecht komen. Door inname of contact met slijmvliezen of een beschadigde huid van de hond. De ziekte wordt overgedragen door urine van dieren of door water of aarde die dierlijke urine bevat. Een hond kan na het spitten/groeven in bijvoorbeeld aarde die besmet is of het oplikken van plas van andere honden besmet raken met de ziekte van Weil.

Honden lopen een hoger risico welke:

  • Vaak zwemmen in vervuild water
  • Water drinken in stilstaande plassen/sloten/vijvers, vochtige en warme gebieden
  • Met wilde dieren en blootstelling aan hun urine (bijv. leven in landelijke gebieden, jachthonden)
  • Daarnaast moet je opletten bij besmet voedsel, urine op de grond van bv. ratten
  • Bijtwonden van geïnfecteerde dieren zoals ratten.

Honden die veel in aanraking komen met zwemwater, hebben dus een grotere kans om de ziekte van Weil te krijgen dan honden die dat niet doen. Ook lopen reuen een groter risico dan teven, omdat ze meer geneigd zijn urine van andere honden op te likken. Veel honden met milde leptospirose-infecties vertonen geen symptomen. Vooral jonge honden lijken zieker te worden dan oudere honden.

Leptospirose komt wereldwijd voor. Volgens het RIVM treedt in Nederland de ziekte van Weil en modderkoorts vooral op door met bacteriën besmet zwemwater. Als je hond na vaccinatie toch de ziekte ontwikkelt kan dit volgens Dr. Jean Dodds komen doordat:

  • De hond is niet juist gevaccineerd voor leptospirose (volgens het protocol)
  • De infecterende ziekteverwekker wordt niet door het vaccin gedekt (omdat er meerdere soorten zijn en dit schijnt redelijk vaak voor te komen volgens Dodds)
  • het vaccin in 60-80% effectief tegen leptospirose (info Dr. Jean Dodds)
  • De diagnose die is gesteld, was onjuist

Helaas is het ook mogelijk, ondanks dat je hond gevaccineerd is tegen de Ziekte van Weil, dat je hond alsnog ziek wordt en overlijdt. De vaccinatie biedt maar bescherming tegen een klein deel van de bacteriën die Weil kan veroorzaken.

Daarbij is belangrijk om te vermelden dat een jaarlijkse vaccinatie de hond beschermt tegen symptomen van de ziekte van Weil, maar geeft geen volledige bescherming tegen de infectie. Je hebt dus geen garantie dat je hond geen Weil krijgt, als je hem laat vaccineren. De inenting die je inspuit kan helaas wel lichte tot zeer ernstige bijwerkingen zorgen. Een hond kan ziek worden na een inenting van de Ziekte van Weil. De bijwerkingen van de enting verschillen per hond.

Wij, als ervaren chihuahuafokker hebben helaas moeten meemaken dat enkele van onze pups na het toedienen van deze Lepto inenting zeer ziek werden. En er zijn zelfs chihuahua pups door deze Lepto inenting overleden. In overleg met onze dierenarts hebben we daarom besloten dat vanaf de 2de puppy, enting Lepto bij onze chihuahua's niet meer wordt toegevoegd aan de cocktail. Lepto enting is niet verplicht in Nederland. Er is blijkbaar een te hoge risico met deze enting i.c.m. het ras chihuahua. Daarom geven wij deze Lepto enting niet of pas als de pup ouder is.

bron: https://dierbewust.nl/vaccinaties-bij-honden/ziekte-van-weil-bij-honden-leptospirose/

© Copyright and design by An's Angels
Foto's, video's en illustraties op de website mogen niet worden gebruikt zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.
You may not distribute, exchange, modify, sell, or transmit anything you copy from this Site, including text, images, photo's, and video, for any business, commercial, or public purpose.